Dirigent

Tonny Osaer startte zijn muzikale studies aan het Stedelijk Conservatorium van Oostende. Hij volgde les in de klas van Adiel Dierkens en behaalde op 19-jarige leeftijd de regeringsmedaille voor gitaar. Op klarinet en saxofoon experimenteerde hij volop in allerlei samenspelvormen en dito genres. Met het oog op een professionele carrière volgde hij piano en verdiepte hij zich vol overgave in de cursus harmonieleer.

Aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel behaalde hij naast een eerste prijs gitaar ook eerste prijzen notenleer, harmonie en contrapunt.

Na zijn legerdienst waar hij als klarinettist in de Koninlijke Kapel van de Marine speelde, pikte hij de draad weer op en behaalde hij aan het Koninklijk Conservatorium van Gent een eerste prijs kamermuziek.

Ondertussen was hij volop actief als dirigent en groeide zijn interesse in arrangeren, componeren en orkestreren. Hij vervolgde zijn cursus directie aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en behaalde ook in deze discipline een eerste prijs. Aan het Lemmeninstituut voegde hij daar nog het diploma van meester in de muziek aan toe.

Hij volgde masterclasses gitaar bij Y. Iwanaga (Florenville), bij H. Käppel en L. Szandrey Karper (Budapest) en cursussen koor- en orkestdirectie bij J. Boogaerts, J. Vermunt, E. Spanjaard, J. van Steen (Den Haag) en bij J. Gourlay (Kerkrade).

Als gitarist vormde hij een duo met de sopraan M. Karadjian, speelde hij bij “Cuarteto Nuevo” en het duo “Veludo”.

De voorbije decennia was hij als dirigent voornamelijk actief bij verschillende West-Vlaamse harmonieorkesten. Naast tientallen arrangementen voor ensembles van uiteenlopende samenstelling bewerkte en componeerde hij muziek voor gitaar, strijk-, symfonie- en harmonieorkest.

Inmiddels ruilde hij zowel de klarinet als de saxofoon voor de contrabas. Als bassist verleent hij bij gelegenheid zijn medewerking aan diverse ensembles.

Aan het Stedelijk Conservatorium van Brugge leidt hij de orkestklas en is hij naast zijn discipline als leraar gitaar ook actief als leraar begeleidingspraktijk.

Sinds 2014 hanteert hij ook het dirigeerstokje van Kamerorkest Da Capo.